Catechese en Vorming

Geloofsoverdracht is een van de belangrijke opdrachten voor de Kerk in onze tijd. Op deze pagina 'tip en trics' passend bij de tijd van het jaar.

Vastenperiode

De tijd tussen carnaval en Pasen is de Vasten, een 40-daagse voorbereidingstijd op het belangrijkste feest van het jaar. Enkele tips om hier met kinderen over te spreken


Thema Vasten voor 10 – 12-jarigen

Lessen in de bovenbouw en dus ook aan de toekomstige vormelingen geven de mogelijkheid tot meer diepgang bij het bespreken van christelijke thema's. De voorbereiding op het Kerstfeest en de voorbereiding op het Paasfeest leveren voldoende gespreksstof op. In deze tijd van het jaar bepreken we het thema: Vasten.

De vasten is een tijd die bedoeld is om je open te stellen voor Gods liefde. Je doet een aantal dingen niet,  die je normaal wel doet of omgekeerd: je doet dingen wel, die je normaal niet doet, zodat je meer tijd en ruimte maakt voor God.

Wat houdt dit concreet voor jou in? Op deze leeftijd zijn we het stadium van het vasten-snoep-trommeltje natuurlijk allang voorbij. Maar wat vinden jongeren dan moeilijk om te laten of te minderen of om juist te doen of vaker te doen. Dan moeten we gaan zoeken in veelvuldig (spel)computergebruik, waardoor sociale activiteiten vaak minderen.

Afspraken maken kan het computergebruik verminderen, hetgeen inhoudt dat er meer tijd over is om goed te zijn voor onze medemens, door eens wat vaker echt op bezoek te gaan bij opa en oma (zonder je af te zonderen met je telefoon), gewoon met je ouders, broers, zussen of vrienden rond te tafel om samen te praten of een spelletje te doen, of misschien nog eens op zondag naar de kerk.......

Geen gemakkelijke opgave voor een tiener in deze tijd, maar dat is ook niet de bedoeling van vasten. Gelukkig hoeft het niet altijd, zelfs niet in de vastentijd.

De vastentijd heet ook wel 40-dagentijd, maar als je het uit gaat tellen, zie je dat het 46 dagen zijn van Aswoensdag tot Pasen. Probeer te ontdekken wanneer er niet gevast wordt in de vasten. De oplossing staat op www. hetlichtoponspad.com; code 2126

Zr Marie-Anne Voermans


Vasten

Op zondag wordt er niet gevast en in de vasten zijn altijd zes zondagen.
Op zondag vieren we de verrijzenis van Christus; dan vieren we dus Pasen. Elke zondag weer.
En op Pasen wordt er niet gevast.
46 dagen min zes zondagen is veertig vastendagen.

 

Vastenactie:
Op de websites van Vastenactie Nederland en Vastenactie België vindt u uitgebreide informatie en mogelijkheden voor actie.

U kunt u ook op een heilige richten zoals bijvoorbeeld Petrus Claver en proberen aan te sluiten bij de missieactiviteiten van de congregatie ‘De zusters van Petrus Klaver’. Zij wonen in Maastricht. Als u in de buurt woont: ga er op bezoek, of neem anderszins contact met hen op. Laat u inspireren!!

 

Voorbereiding:
Paragrafen uit Catechismus voor Katholieke Kerk. Tik in: catechismus van de katholieke kerk.

 

Verwerking (kunstwerk):
Het kunstwerk (Maria von Magdela am Grab) is ook als ansichtkaart te bestellen. Een mooi cadeau voor uw deelnemers!

Zie website ver sacrum

Biechten
Als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven. Mattheüs 6:14,15

 

Biechtboekje

Het project Licht op ons Pad heeft een handig biechtboekje uitgegeven. Klik hier voor het biechtboekje

 

Kwartetspel

Het kant en klare kwartetspel is naar onze beste informatie niet meer te krijgen in Nederland. Het zelf maken van een kwartetspel met de groep is dus de enige mogelijkheid (maar wel heel leuk en leerzaam om te doen).

Beste het kwartetspel in België

 

Gebed

Goede Jezus,
Vergeef mij mijn fouten
Zoals ook ik anderen hun fouten vergeef
Amen.


Kijk voor meer informatie op de speciale catechesesite:

     
     
     
     
     
Susteren-Echt