Artikelen september 2018

Het bisdom publiceert elke maand een aantal kant en klare berichten voor parochiebladen, parochiewebsites of andere publicaties. U kunt de berichten hieronder gratis downloaden voor uw publicaties. Als u uw mailadres doorgeeft op persdienst@bisdom-roermond.nl krijgt u de berichten maandelijks in uw mailbox.

Download hier de WORD-versie van de berichten >> Kerkproeverij

De kerkdeur staat open.
Ik zou best weer eens naar binnen willen.
Maar kan ik dat maken,
ik ben al zolang niet meer geweest?

Je kunt het orgel buiten horen spelen.
Zouden ze nog steeds dezelfde
liedjes zingen
als toen ik nog vaker naar de mis ging?

Waarom ik al zo lang niet meer geweest ben?
Ach, niemand deed het meer
en het klonk zo ouderwets
als je zei dat je wel nog naar de kerk ging. 

Maar soms heb ik best
een beetje heimwee.
Naar de wierook, naar een goeie preek.
En naar het kaarsje opsteken bij Maria.

Ik zou best nog wel eens
die sfeer in de kerk willen proeven
en zachtjes willen bidden.
Zal ik naar binnen gaan?

De deur staat al open… 


Half september weer ‘Kerkproeverij’
Als we nu allemaal eens iemand meenemen! 

De Kerk is open. Iedereen is welkom. Elk weekend weer. Maar wie al een tijdje niet meer n de kerk geweest is, vindt het misschien niet zo eenvoudig om weer te gaan. Dan is het makkelijker als je met iemand mee kunt gaan. In het weekeinde van 15 en 16 september houden we weer ‘kerkproeverij’ voor iedereen die (weer) eens aan de kerk wil proeven. Als we nu allemaal eens iemand meenemen, dan zijn we met twee keer zoveel! 

Voor veel mensen is het al een tijd geleden dat ze naar de kerk geweest zijn. Sommigen zouden misschien wel weer eens willen gaan, maar ze vinden de drempel wat hoog geworden. Het gaat makkelijker als ze met een bekende meegaan. Het project ‘Kerkproeverij’ ook wel ‘Back to church’ genoemd is bedoeld om het mensen makkelijk te maken om weer eens naar de kerk te gaan. In veel kerken zijn er deze maand activiteiten rond dit project. 

Kerkproeverij is een landelijke campagne van diverse kerkgenootschappen. Het project komt aanvankelijk uit Engeland en is daar bekend onder de naam ‘Back to Church’. Het project wil mensen (opnieuw) kennis laten maken met de kerk. De term ‘proeverij’ wijst op de zintuigen die méér ervaren dan datgene wat ogen zien en oren horen. Een mooie kerkdienst kan je in het hart raken. Nodig daarom gerust familie, buren, vrienden en bekenden uit om keer mee te gaan en een kerkdienst bij te wonen. Iedereen is welkom. 

…. [ eventueel aanvullen met gegevens over lokale evenementen rond dit project] ……


Zondag 30 september in Maastricht
Mgr. Frans Wiertz viert zilveren bisschopsjubileum

Emeritus-bisschop Frans Wiertz viert deze maand zijn zilveren bisschopsjubileum. Het is precies 25 jaar geleden dat hij in de kathedraal in Roermond tot bisschop werd gewijd. Bovendien was het afgelopen voorjaar vijftig jaar geleden dat Mgr. Wiertz de priesterwijding ontving.

Dit dubbele wijdingsjubileum wordt op zondag 30 september gevierd tijdens een feestelijke eucharistieviering in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Om 10.30 uur is daar dan een plechtige eucharistieviering uit dankbaarheid. Na afloop van de mis is er gelegenheid om de jubilaris te feliciteren.


Zomerweekend voor jongeren

‘You’ve God mail’. Onder deze titel wordt van 21 tot en met 23 september in Epen het jaarlijks zomerweekend voor jongeren gehouden. Alle jongeren tussen 18 en 30 jaar zijn van harte welkom.

Het weekend wordt georganiseerd door het Jongerenplatform van het bisdom. Van vrijdagavond tot en met zondagmiddag verblijven de deelnemers in kampeerboerderij ’t Zinkviooltje. Op het programma staan onder meer een diaconale activiteit, een barbecue en een bezoek aan de  benedictijnerabdij in Vaals. Deelname kost 50 euro.

Meer informatie en aanmelden: www.bisdom-roermond.nl/jongeren


Academie Rolduc start vijfde lezingenreeks

Academie Rolduc viert haar eerste lustrum. De lezingenreeks gaat het vijfde seizoen in. Op vrijdag 14 september starten de maandelijkse bijeenkomsten weer. Thema van die eerste avond is ‘De staat en de gelovigen, dilemma’s in de huidige tijd’. Spreker is moraaltheoloog dr. Lambert Hendriks, die tevens rector is van het grootseminarie Rolduc.

De lezingenreeks Academie Rolduc heeft zich afgelopen jaren ontwikkeld tot een herkenbaar moment van vorming en verdieping voor alle belangstellenden. Verspreid door het jaar zijn acht lezingen onderwerpen die er toe doen op het gebied van ethiek, geschiedenis, politiek, cultuur, theologie, godsdienst of filosofie. De lezingen worden gehouden in Abdij Rolduc in Kerkrade en zijn voor iedereen toegankelijk. Deelname kost vijf euro per avond, ter plekke te voldoen. De lezing op 14 september begint om 19.00 uur. Aanmelden vooraf is gewenst via academie.rolduc@gmail.com


Bekende EO-programma komt naar Limburg
Opnames ‘Nederland Zingt’ in Roermond

Op dinsdag 25 september staat de kathedraal in Roermond in het teken van koormuziek. Die dag worden er in de bisschopskerk opnames gemaakt voor het bekende EO-televisieprogramma ‘Nederland zingt’. Wie van religieuze muziek houdt en graag zingt, is van harte welkom om de opnames bij te wonen en mee te doen.

De opnames stonden aanvankelijk gepland voor een avond in juni, maar zijn door de omroep verschoven naar 25 september. Wie erbij wil zijn, moet uiterlijk om 19.15 uur aanwezig zijn. De opnames duren tot 22.00 uur. Vanwege de grote belangstelling moeten deelnemers zich wel vooraf aanmelden en een gratis kaart bestellen. Dat kan via de website www.nederlandzingt.eo.nl


Deeltijdopleidingen theologie en pastoraat

Het geloof doorgeven is niet alleen een taak van priesters en diakens, maar ook – en misschien wel op de eerste plaats – van parochianen. Elke geloofsgemeenschap drijft op actieve vrijwilligers of andere geïnteresseerde gelovigen die zich net wat meer verdiepen in de vraag waarom we samen kerk zijn. Voor deze geïnteresseerde gelovigen kent het bisdom Roermond twee vormingsmogelijkheden die cursussen, modules of een volledige opleiding theologie en pastoraat aanbieden.

In Roermond is de catechistenopleiding Kairos gevestigd. Deze biedt wat meer praktisch gerichte opleidingsmogelijkheden aan. Dit varieert van een korte cursussen ‘lector’ of ‘doopvoorbereiding’ tot een meerjarige opleiding tot catechist.

Het Theologisch Instituut Rolduc in Kerkrade biedt mogelijkheden voor mannen die permanent diaken willen worden of mannen en vrouwen die professioneel aan de slag willen als pastoraal werker/werkster, geestelijk begeleider of docent godsdienst/levensbeschouwing. Ook mensen die voor hun persoonlijke vorming een of meer cursussen willen volgen zijn bij het theologisch instituut van harte welkom.

Beide opleidingen – Kairos en Theologisch Instituut – zijn deeltijdopleidingen. Dat wil zeggen dat alle cursussen in het weekend worden gegeven, waardoor het ook voor mensen met een baan mogelijk is hieraan deel te nemen. Beide opleidingen kennen een breed aanbod van mogelijkheden voor mensen die in parochies actief zijn. Inschrijven voor het nieuwe cursusjaar is nog mogelijk.

Meer informatie: www.catechistenopleiding.nlof www.rolduc.nlof (045) 5466930 (Kairos) of (045) 5466810 (Theologisch Instituut Rolduc)


Bisdom geeft korting op WJD-reis

De katholieke Wereldjongerendagen is een enorm evenement dat elke twee of drie jaar in een ander werelddeel plaatsvindt. Meestal komen er meer dan een miljoen gelovige jongeren naartoe. Jongeren die deelgenomen hebben, spreken allemaal van een “fantastische ervaring”. De eerst volgende WJD zijn in januari 2019 in Panama.

Voor Europese begrippen is januari misschien een vreemd moment, maar voor de helft van de wereld is dat de zomerperiode. Vanuit Nederland worden er diverse mogelijkheden aangeboden om naar de WJD in Panama toe te gaan. Een van de reizen is min of meer de voorkeursreis van het bisdom Roermond. Dat is de variant waarin ook het Mariabedevaartsoord Guadalupe in Mexico wordt bezocht. Jongeren die voor deze variant kiezen, kunnen een korting van €300 krijgen op de reissom.

Kijk voor alle reismogelijkheden op: http://wjd.jongkatholiek.nl/reismogelijkheden/

     
     
     
     
     
Susteren-Echt